Fotbal Intern

FRF: ,, Am sesizat un trend descendent cu privire la folosirea jucătorilor U21 și U23” !

Modificări importante în legătură cu regulile de desfășurare ale jocurilor, mai precis de alcătuirea loturilor cu care cluburile din România vor aborda sezonul 2024-2025 din Superliga României, au fost prezentate de FRF prin vocea președintelui Răzvan Burleanu, marți într-o amplă conferință de presă.

FRF a organizat prima ședință comitetului din 2024 în finalul căruia, într-o amplă conferință de presă, președintele Burleanu a explicat ce modificări vor fi aduse sezonului viitor din Superliga și nu numai.

De altfel, Magadesport vă informa la finalul anului trecut aici: https://magadesport.ro/frf-schimba-regulile-in-superliga-incepand-cu-sezonul-viitor/ , despre intențiile FRF de a se alinia cerințelor forurilor FIFA și UEFA. Dar în același timp și pentru a impulsiona creșterea calitativă a fondului de jucători de fotbal autohtoni.

Burleanu a dat exemple recente, cum ar fi transferurile de top ale jucătorilor români Horațiu Moldovan și Radu Drăgușin, în acest sens.

,,Ca să progresăm la echipa națională, avem nevoie de cât mai mulți fotbaliști la nivel înalt în Europa. Ritmul e total diferit” a spus Burleanu.

Din 2025: peste jumătate din echipă – formată din jucători români !

Prin urmare, FRF va aduce noi reguli și în cea ce privește organizarea echipelor și în competițiile de fotbal feminin.

Aș face referire la zona de fotbal feminin. Ne continuăm strategia adoptată și în fotbalul masculin, creștere treptată a numărului de echipe, astfel încât formațiile din Superligă vor trebui să aibă cel puțin 3 echipe de junioare” a spus Burleanu în deschiderea conferinței de presă a FRF.

Cât privește regula folosirii jucătorilor români în teren, cea mai importantă modificare a FRF, au fost date și explicațiile cuvenite, așteptate cu interes de finanțatorii cluburilor din Superliga.

Cel mai așteptat subiect se referă la regula 5+6. Pot să vă anunț cu bucurie că astăzi s-a adoptat o nouă regulă în fotbalul românesc la nivelul primelor două eșaloane.

Regula 5+6 se aplică începând cu sezonul 2024/2025. Presupune ca pe durata unui joc să avem cel puțin 5 jucători formați la nivel național. Din stagiunea 2025/2026, numărul lor va crește la 6. Ce mai remarcăm în ceea ce privește Liga 1 este că numărul mare de minute jucate de fotbaliștii străini crește de la un an la celălalt.

Am sesizat un trend descendent cu privire la folosirea jucătorilor U21 și U23. Cluburile au vândut jucători de aproximativ 140 de milioane de euro în ultimii ani. 62% au fost vânzări reprezentate de fotbaliști sub 23 de ani. Descoperim la nivel european o creștere a interesului pentru această categorie” a explicat președintele FRF.

Foștii internaționali – loc rezervat la cursurile de director sportiv !

O altă modificare importantă care va fi impusă de FRF este legată de cea a înființării la nivelul fiecărui club a funcției de ,,director sportiv”. FRF v-a introduce cursuri de calificare pentru această funcție.

S-a modificat și regulamentul de licențiere și sustenabilitate financiară. Au fost introduse cursuri de directori sportivi. Începând cu sezonul 2025/2026, echipele din Liga 1 trebuie să aibă un director sportiv calificat. Avem 25 de locuri, 16 pentru Liga 1, 4 locuri pentru Liga 2.

Ca urmare a faptului că ne dorim să sprijinim tranziția în carieră a jucătorilor români. 5 locuri vor fi dedicate foștilor internaționali. Vor fi departajați în funcție de câteva criterii, de meciuri.

Rolul va fi supravegherea activității sportive. Al doilea obiectiv e cel legat de identificarea talentelor pentru transferuri. Al treilea obiectiv e recrutarea staff-urilor tehnice. Cluburile noastre au o marjă mare de creștere în privința veniturilor din transferuri”, a mai clarificat oficialul FRF.

Sancțiuni financiare !

În cazul nerespectării noilor reguli, vor exista sancțiuni importante financiare, conform FRF.

 „Spuneam în luna decembrie că vom folosi mecanismul plăților de solidaritate. În prima fază, vom aplica sancțiuni de ordin financiar. Vor fi legate de sumele de la UEFA și de fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca (…)

Plățile de solidaritate se acordă tuturor cluburilor din Liga 1 și Liga 2 care nu se califică în grupele cupelor europene și care intră în top 20 academii.

În 2024, plățile sunt de 2,5 milioane de euro. Dacă nu respecți regula, banii vor fi opriți” a mai spus Burleanu.

Doru

About Author

Sunt Doru, un redactor web cu pasiune pentru fotbal, locuind în minunatul oraș București. Dragostea mea pentru acest sport depășește orice înțelegere, într-atât încât aș putea scrie un imn despre fiecare jucător din echipa locală. În fiecare dimineață, mă trezesc cu entuziasmul unei mutări neașteptate sau al unei victorii epice.

Iti va placea

Fotbal Intern

România vs. Belarus – victoria, singura opțiune acceptată !

  • mars 28, 2023
România – Belarus, al doilea meci din preliminariile pentru EURO 2024, care se joacă astăzi de la 21:45, pe Arena
Fotbal Intern

Sportul Studențesc – șanse de revenire ?

  • mars 30, 2023
,,Gașca Nebună”, cum este supranumită gruparea studenților este una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din țară. Înființat în
Quitter la version mobile