Președintele grupării FC Barcelona a fost pus sub acuzare în Spania de judecătorul Joaquín Aguirre care a susținut că Laporta, Sandro Rosell și Josep María Bartomeu foștii președinți ai catalanilor se fac vinovați de corupție în formă continuată. Cei trei ar fi achitat de-a lungul timpului firmelor deținute de Jose María Enríquez Negreira, fost vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor sapnioli și lui Javier Negreira, fiul acestuia sume de bani uriașe.
Joan Laporta, Rosell și Bartomeu ar fi achitat, mai precis, către firmele familiei Negreira timp de 17 ani, peste 7,3 milioane de euro.
În luna aprilie, președintele Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas, spunea că acuzațiile la adresa președinților Barcelonei, s-ar fi prescris.
„Din nefericire, la nivel sportiv lucrurile sunt deja prescrise și penal nu se mai întâmplă nimic, nu se poate merge mai departe. Liga s-a constituit însă parte civilă în acest dosar » spunea în presă Tebas.
Acest lucru ar fi infirmat prin faptul că ultimele plăți către firma lui Negreira s-ar fi făcut în 2018, a demonstrat magistratul Joaquín Aguirre.
Pe lângă dosarul investigat de judecătorul Aguirre, UEFA desfășoară o anchetă proprie al cărui subiect este chiar clubul FC Barcelona.
Barcelona riscă desființarea ?
Astfel, conform presei franceze de sport, clubul catalan s-ar putea confrunta cu un adevărat cataclism ! Ca de altfel, întregul fotbal iberic !
Potrivit jurnaliștilor francezi, FC Barcelona s-ar putea confrunta nu doar cu o sancțiune care ar viza excluderea ei din UEFA Champions League… Ci cu penalizări mult mai dure !
„S-ar putea merge, la extrem, ca Barca să fie ștearsă de pe harta fotbalului (…) În consecință să intre în faliment. Acest scandal a otrăvit viața clubului pentru câteva luni… Dar ceea ce urmează ar putea însemna o catastrofă pentru campioana Spaniei. Darea de mită către Enriquez Negreira, vicepreședintele Comisiei Tehnice a Arbitrilor, ce a primit, timp de 17 ani (2001-2018), nu mai puțin de 7,5 milioane de euro, e o acuzație mult mai serioasă« , scrie presa din Franța.
În aceeași notă, presa engleză afirmă că pedeapsa pentru corupție în Spania ar fi închisoarea între 3 și 6 ani.
„Și cei doi foști președinți (n.n. pe lângă Laporta) Sandro Rosell și Josep Maria Bartomeu, acuzați de «corupție», sunt în pericol să ajungă după gratii (…) », afirmă jurnaliștii englezi.
Joan Laporta: ,,Putem sta liniştiţi” !
Magadesport vă mai relata despre problemele cu care se confruntă clubul catalan, aici: https://magadesport.ro/barcelona-doar-13-jucatori-inregistrati-pentru-sezonul-2023-2024-din-laliga/ .
Acum, cu toată presa europeană în cap, Joan Laporta nu pare a manifesta vreo îngrijorare. Între 2003-2010, interval în care a mai deținut președinția Barcelonei, același judecător l-a mai acuzat de ,,dare de mită”. Într-un dosar care a eșuat, însă…
„Nimeni nu va putea dovedi că am dat mită și cu atât mai mult mită în formă continuată. Nici Parchetul nu împărtășește acești termeni. Putem sta liniştiţi. Va fi ca atâtea alte cazuri ale acestui judecător care au trebuit să fie clasate.
Decizia judecătorului nu are niciun temei și nu sunt de acord. Cunoscând istoria acestui judecător, apărarea noastră ne avertizase deja că ar putea să mă acuze... Mă așteptam, dar sunt calm pentru că nu există mită, cu atât mai puțin mită în formă continuată.
Este o decizie chiar contrară criteriilor acuzării, care vorbește despre corupție sportivă și administrare nedreaptă. Au fost înregistrate plăți pentru servicii și am prezentat 629 de rapoarte în 42 de CD-uri.
Am demonstrat că s-au prestat niște servicii în schimbul plăților documentate. Însă judecătorul vrea să arate că am cumpărat arbitri și am aranjat meciuri. Nu vor putea dovedi pentru că nu este adevărat. Sentința ne va absolvi”, a asigurat Joan Laporta.