În drumul spre Mondialul din 2026, turneul Liga Națiunilor joacă un rol crucial. Ediția 2024/25 a UEFA Nations League nu va fi doar o competiție care ,,înlocuiește meciurile amicale” cum spun unele voci. Competiția va avea și un impact semnificativ asupra preliminariilor pentru World Cup 2026, găzduit de Canada, Mexic și Statele Unite.
UEFA Nations League va trimite cele mai bine clasate 4 selecționate ale turneului care nu au obținut calificarea deja la World Cup din grupe, la meciuri de baraj. Câștigătoarele acestor baraje vor completa ultimele locuri la turneul final organizat în 2026 pe continentul american.
16 echipe se vor lupta pentru ultimele 4 locuri la World Cup 2026. Despre organizarea acestuia, Magadesport v-a mai vorbit aici: https://magadesport.ro/world-cup-2026-cel-mai-mare-numar-de-meciuri-din-istoria-unui-turneu-mondial/ .
România și-a aflat adversarii cu care va începe noua campanie de calificare, după participarea la EURO 2024.
De asemenea, Magadesport v-a prezentat aici: https://magadesport.ro/frf-romania-va-juca-impotriva-kosovo-cipru-si-lituania-gibraltar-in-liga-natiunilor-2024-2025/ comunicatul FRF în care sunt prezentate echipele rezultate în urma tragerii la sorți cu care România își va disputa șefia grupei C2.
Kosovo
După cum am văzut și în preliminariile EURO 2024, selecționata Kosovo este un oponent valoros și incomod. Un demn reprezentant al școlii de fotbal din fostul spațiu ex-iugoslav, de unde provin și alte formații puternice ale continentului european: Croația, Serbia și chiar Slovenia sau Muntenegru. Așadar, 0-0 la Priștina, norocos, și o victorie cu 2-0, pe Arena Națională, au fost cele mai recente rezultate obținute de România în compania kosovarilor.
Jucătorii lor ne-au rămas întipăriți pe retină, mai ales că unul dintre ei face furori la ora actuală în Superliga: ne referim evident, la Albion Rrahmani de la Rapid București.
Cât despre restul componenților selecționate Kosovo, așa cum am aflat din precedentele confruntări, aceștia evoluează în campionate puternice din Europa: celălalt Rrahmani la Napoli, Zhegrova în Ligue 1 – Lille, puternicul vârf Vedat Muriqi în LaLiga, la Mallorca, Rashica la Beșiktaș Istanbul iar Muric în Premier League, la Burnley.
Cipru
Selecționata cipriotă era în anii 80 un adversar … tradițional al României în diversele campanii de calificare pe care le-am susținut.
Am jucat împotriva lor de 13 ori și am câștigat de 9, o singură înfrângere și 3 rezultate de egalitate.
Ultima dată, România a jucat un meci amical cu Cipru în 2011, la Paralimni. Torje deschidea atunci scorul, ulterior ciprioții au egalat, iar la penalty-urile de departajare Tătărușanu a fost decisiv.
În preliminariile recent încheiate, pentru EURO 2024, naționala Ciprului a făcut o figură … catastrofală, nereușind să obțină nici un punct în fața Spaniei, Scoției, Norvegiei și Georgiei, care i-au marcat 28 de goluri ! Ciprioții nu au reușit decât … 3.
Lituania / Gibraltar
În urna a 4-a valorică va avea loc un baraj, tur-retur, în 21 martie, respectiv 26 martie. Lituania și Gibraltar se vor lupta pentru a se alătura grupei formate din România, Kosovo și Cipru.
Gibraltarul a avut un parcurs … ,,și mai” dezastruos decât Cipru în preliminariile UEFA EURO 2024, în care nu a reușit să marcheze nici un gol, primind 41 de la Franța, Olanda, Grecia și Irlanda!
Cât privește Lituania însă, mai mult ca sigur viitorul adversar al României în grupa UEFA Nations League, lucrurile stau cu totul altfel. Balticii s-au ,,bătut” la calificare într-o grupă extrem de puternică, avându-i ca adversari pe Ungaria, Serbia, Muntenegru și Bulgaria. Nu s-au calificat, dar nici nu au terminat pe ultimul loc !
În preliminariile pentru Mondialul din 2010, organizat în Africa de Sud, Lituania administra României lui Lobont, Contra, Tamas, Radoi, D.Niculae, Marica sau Dică, un sever 3 la 0 ! Partida s-a jucat la Cluj și era primul meci al campaniei de calificare pentru mondialul african, pe care bine înțeles, am ratat-o.
Mai mult decât atât, în clasamentul grupei am încheiat pe un rușinos loc 5, sub baltici dar peste … Insulele Feroe 😊… Însă nici înainte și nici după, selecționata României nu a mai fost învinsă de Lituania într-o asemenea manieră ! Deși ne-am mai întâlnit cu ei în 2016 sau 2018…
În acest an, conform programului stabilit de UEFA, se vor juca următoarele partide:
Vineri, 6 septembrie 2024, 21:45
Kosovo – România
Luni, 9 septembrie 2024, 21:45
România – Lituania/Gibraltar
Sâmbătă, 12 octombrie 2024, 21:45
Cipru – România
Marți, 15 octombrie 2024, 21:45
Lituania/Gibraltar – România
Vineri, 15 noiembrie 2024, 21:45
România – Kosovo
Luni, 18 noiembrie 2024, 21:45
România – Cipru