Așa cum anticipam, finala turneului Nations League a oferit aseară un meci de o mare intensitate. A fost, la sfârșitul celor 90 de minute de joc regulamentare, un spectaculos … 0 la 0 ! Iar descrierea nu este deloc ironică ! Cele două echipe au oferit un minunat spectacol de fotbal !
UEFA Nations League a fost câștigată aseară, trebuie spus din capul locului, de admirabila echipă a Spaniei !
Magadesport vă prezenta avanpremiera acestei partide aici: https://magadesport.ro/uefa-nations-league-2022-2023-ultimul-act-croatia-spania-in-aceasta-seara/.
Cum aminteam mai sus la sfârșitul celor 90 de minute regulamentare scorul era 0 la 0, deși după o partidă spectaculoasă, alertă.
După obișnuitele prime minute de tatonare, au venit și ocaziile precum într-un meci de box, cu lovituri pe contre.
Croația începe în forță !
Mai întâi Gavi, dintr-o bună poziție a șutat destul de slab, în minutul 12.
Croația a răspuns prin Kramaric, scăpat singur spre poarta ibericilor în minutul 22. A fost ajuns din urmă în ultimul moment și deposedat exceptional de Laporte.
Opt minute mai târziu, Perisic trimite cu capul din centrarea lui Modric, o lovitură puternică care se duce în colțul din stânga al porții lui Unai Simon. Surprins de traiectoria dar și de forța loviturii, portarul spaniol este ,,întins” serios și reține în 2 timpi.
Croația începea ,,să-și arate colții”, valoarea și experiența lor în atâtea meciuri dificile la nivel înalt, făcând-o să nu aibă complexe de inferioritate în fața nici unei selecționate de pe glob.
Așa că peste alte șapte minute, o pasă inteligentă din apărarea croată, îl lansează din nou singur pe Brozovic, lateral stânga spre poarta spaniolilor.
Acesta îl ,,întoarce” de două ori pe Gavi, venit după un fuleu impresionant în sprijinul apărării și trimite o centrare șutată, din unghi. Mingea traversează careul de 6 metri al Spaniei, fără ca Simon sau vreun fundaș să poate interveni.
Din fericire pentru Spania, nici cei trei croați din careu nu au ajuns la minge.
În minutul 38, din nou Modric trimite una din centrările sale la capătul căreia se află iar (!) fundașul stânga Perisic, care trimite din nou cu capul din zona punctului de la 11 metri. Balonul este însă reținut de Unai Simon.
Croații începeau să domine partida iar până la pauză, spaniolii nu au mai reușit să se apropie periculos de poarta lor.
Repriza a doua: se turează motoarele !
La cinci minute după reluarea partiei, impetuosul Perisic pătrunde în forță cu mingea la picior pe partea stângă, trimite o centrare ,,din tusă” spre care ,,plutesc” portarul Simon, fundașul Laporte dar și extrema dreaptă a croaților, Pasalic. Nici unul dintre ei nu se întâlnește cu balonul, care planează peste careu de șase metri spaniol și ajunge în colțul din dreapta al acestuia, pe ,,voleul” lui Juranovic.
Din nou selecționata Spaniei scapă cu fața curată, balonul se ,,scurge” prin fața porții și iese în afara terenului…
Iberici simt că pierd teren și își adună forțele. Jordi Alba trimite o bună centrarea din marginea de 16 metri a careului croat, mingea îl găsește bine pe Asensio la șase metri, care trimite ,,peste”, cu capul.
Intrat în minutul 66 în locul lui Santos, Ansu Fati este ,,deschis” de același Jordi Alba, scapă spre poarta croată, intervine foarte bine portarul Livakovic. Din respingerea acestuia, balonul ajunge la Fabian care trimite un ,,lob” de la 18 metri, puțin peste vinclul porții croaților. Era minutul 74.
Spania revenise, grație și întrării lui Ansu Fati care are din nou o imensă ocazie în minutul 83 !
Prelungirile ? Ambele echipe la fel de … proaspete !
În reprizele de prelungiri ale finalei UEFA Nations League, Lavro Majer scapă singur spre poarta lui Simon în minutul 100. Este blocat regulamentar și fantastic de Nacho.
Spania ripostează prin Asensio, care pătrunde, șutează în blocajul croat. Mingea ricoșează la Dani Olmo într-o poziție ideală la 16 metri. Însă mijlocașul ofensiv spaniol trimite mult peste poarta lui Livakovic, irosind o mare oportunitate.
În a doua repriză a prelungirilor, cele două echipe au încercat rând pe rând, să dea lovitura de grație adevrsarului.
În minutul 107, Olmo a șutat de la punctul de 11 metri puțin pe lângă stâlpul din dreapta.
Croații au replicat cu ultimele forțe, însă contraatacul lor s-a încheiat cu un șut slab, reținut de Simon.
Ultima faza a meciului a fost un șut al lui Rodri, aflat în poziție central la 18 metri. Lovitura a fost deviată peste poartă de apărarea croaților.
S-a ajuns astfel la loviturile de departajare în finala UEFA Nations League.
,,Panenka” încheie UEFA Nations League 2022-2023 !
Au fost la fel de spactaculoase, fără greșeli hilare, cum s-au mai văzut la asemenea nivel, din cauza oboselii, presiunii psihice, a tribunelor etc.
Penalty-urile au fost foarte bine executate, creând propriul lor spectacol, un bonus față de cel desfășurat în cele 120 de minute anterioare.
Pentru Croația au executat magistral și au înscris Vlasic, Brozovic, Modric și Perisic.
Unai Simon a parat loviturile grele, trimise de Majer și Petkovic.
Pentru Spania, marcaseră fără emoții Joselu, Rodri, Merino și Asensio.
Cum Laporte a trimis mingea în bară, penalty-ul decisiv avea să fie executat de ,,veteranul” Dani Carvajal.
Și cum altfel putea să se încheie această spectaculoasă finală, decât printr-o spectaculoasă execuție de la 11 metri !?
O ,,panenka” a lui Carvajal a adus bucuria spaniolilor și trofeul pentru care au luptat admirabil cu puternicii lor adversari.
În final, după un asemenea meci, putem spune că nici nu mai are importanță cine a câștigat ! Poate chiar noi, care am avut șansa să vedem un asemenea joc…
Fotbalul mare …
A fost un meci formidabil și privindu-l, nu ne putem ascunde amărăciunea din cauza distanței la care fotbalul românesc se află de ,,fotbalul mare”.
În ciuda părerilor că ,,nu mai există echipe mici”, pornind de la execuțiile individuale, așezarea în teren, dăruirea, forța fizică, tactica, totul, absolut totul este atât de departe de noi, încât parcă ar fi … alt sport !
,,Aria de selecție” (un factor des invocat la noi) a Croației de exemplu, este pentru o populație de sub 4 milioane de locuitori ! Suprafața geografică a acestei țări este de 56.594 km² (România 238.397 km²) !
Federația de fotbal croată este creată în 1912, afiliată la FIFA din 1941.
Dar vorbind de fotbalul modern, Croația s-a alăturat UEFA în 1993, deci doar în urmă cu 30 de ani. Jucătorii croați jucând, după cum se știe în selecționata fostei Iugoslavii, până atunci.
Prin urmare, istoria modernă a naționalei Croației are doar 30 de ani !
Însă în toți acești 30 de ani Croația ,,a dus steagul”, cum se spune în tribune…
Noi !?