Fotbal Intern

1986 – irepetabila performanță !

7 mai 1986 este ,,pagina de aur” a fotbalului românesc ! Steaua București reușea cucerirea celui mai important trofeu european intercluburi ! A fost prima echipă din fotbalul est european care a reușit acest ,,miracol” în Cupa Campionilor Europeni, competiție ce avea să devină UEFA Champions League !

1986 este anul consacrării în fapt, a ,,generației de aur” a fotbalului românesc ! Un nucleu de jucători care avea să ducă (și să mențină) ridicat nivelul fotbalului românesc până (cel puțin) la începutul anilor 2000 !

Câștigarea trofeului din 1986 a fost un miracol irepetabil, o performanță unică pentru România !

Pe 7 Mai 1986, pe Estadio Ramón Sánchez Pizjuán din Sevilla, Steaua București a scris istorie câștigând Cupa Campionilor Europeni, după o finală dramatică împotriva Barcelonei.

La 38 de ani merită să amintim numele jucătorilor și antrenorilor de atunci, ca un omagiu celor care au adus o lumină fără egal în anii ,,cenușii” ai regimului comunist…

Eroii din 1986…

Lotul pregătit în 1986 de tehnicienii Emeric Ienei, Anghel Iordănescu și Vasile Iordache îi cuprindea pe portarii Helmuth Duckadam și Dumitru Stîngaciu.

Fundașii Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu și Anton Weisenbacher.

În linia de mijloc evoluau Tudorel Stoica, Ladislau Bölöni, Mihail Majearu, Gavrilă Balint, Lucian Bălan și Constantin Pistol.

În atac, Steaua dispunea de Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă și Marin Radu II.

Acestora li se adaugă alte nume cunoscute în epocă, precum cel al președintelui Ion Alecsandrescu, preparatorului fizic Florentin Marinescu, maseur-ului Mitică Neagu sau ,,maestruluigazonului din Ghencea de atunci, Rudi Conrad…

Iubitorii fotbalului păstrează o amintire pioasă celor trecuți de atunci în neființă, jucătorii Bărbulescu și Bălan, președintelui Alecsandrescu, ca și lui Mitică Neagu sau Rudi Conrad

Despre performanța din 1986 a vorbit din nou, unul dintre artizanii acelei formidabile campanii din Cupa Campionilor Europeni !

Golgheterul de atunci, Victor Pițurcă.

1986 – ,,o poveste” de care nu ne vom ,,sătura” niciodată !

Cred că meciul cu Anderlecht e meciul de referință, cel mai bun meci al Stelei. Și cel mai bun meci din cariera mea. Era de o importanță extraordinară, semifinală de Cupa Campionilor.

Mulți răutăcioși spuneau că Steaua a jucat cu Kuusysi Lahti. Știți pe cine scosese înainte? Campioana Rusiei și campioana Iugoslaviei ! Era o echipă extrem de periculoasă, aveau 2-3 englezi, un nucleu de jucători bun, o perioadă foarte bună ! Și au fost aproape să ne scoată.

Am dat acel gol… Țin minte că am avut primul meci în Ghencea A plouat foarte mult, vreme foarte urâtă, teren îmbibat cu apă, ne convenea… N-am reușit să înscriem, deși am avut multe ocazii Și ei au avut la 0-0 câteva ocazii mari, ne-a scos Duckadam.

În finală, cei de la Barcelona erau foarte puternici, mai ales fundașii. Nu prea am avut șanse mariAm avut doar una mare de tot, dar am ratat-o, țin minte că a fost o fază… Am văzut meciul de mai multe ori. A fost o pasă a lui Boloni, am venit la primire, mă pregăteam să șutez și a venit din spate, a băgat piciorul și a respins mingea.

Dacă simțeam cu o fracțiune de secundă mai devreme băgam corpul, n-avea ce să facă, puneam piciorul pe minge. Aia a fost cea mai mare ocazie a mea în acel meci.

Au fost câteva faze, a tras Loți Boloni la poartă… Eu un șut… Majearu la fel… Dar ocazii mari nu au fost, parcă ei au avut fazele mai periculoase. 100% băteam penalty. Nu știu dacă aș fi tras primul. Dar cam eu băteam la echipă. Eu și Majearu, depinde cum ne simțeam. Poate băteam în stânga portarului”, a spus Pițurcă.

7 mai 1986 – aniversare comună CSA/FCSB !

Magadesport v-a vorbit în dese rânduri despre ,,războiul” care a divizat din păcate fotbalul românesc, dintre CSA și FCSB, aici: https://magadesport.ro/?s=csa .

Cele 2 grupări care își revendică identitatea ,,Steaua București” au postat mesaje cu ocazia aniversării celor 38 de ani de la sărbătoarea ,,7 mai 1986” !

,,ANIVERSARE
7 mai 1986 – ziua în care am fost deasupra tuturor!

În urmă cu 38 de ani, Steaua București a reușit cea mai mare performanță a fotbalului românesc la nivel de cluburi: câștigarea Cupei Campionilor Europeni după o finală fantastică în fața celor de la FC Barcelona, scor 2-0, la lovituri de la 11 metri.

Marius Lăcătuș și Gabi Balint au transformat lovituri de la 11 metri, iar Helmuth Duckadam a închis, la propriu, poarta în fața spaniolilor. Întreaga arenă Ramon Sanchez Pizjuán din Sevilla a rămas uluită, iar Europa s-a înclinat în fața incredibilului succes al roș-albaștrilor.

Pe 7 mai 1986, eroii Stelei au fost: Helmut Duckadam – Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (73 Anghel Iordănescu), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu – Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă (112 Marin Radu II).
Antrenori: Emeric Ienei și Anghel Iordănescu.

Pentru acest succes, și nu numai, întreaga suflare roș-albastră se înclină în fața eroilor de la Sevilla
, a fost mesajul CSA.

FCSB: ,,…clubul nostru le aduce un omagiu și le mulțumește acelor mari fotbaliști…” !

,,Marți, 7 mai, se împlinesc 38 de ani de la cea mai glorioasă zi a fotbalului românesc.
În acea zi, pe Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, Steaua București intra în istoria fotbalului, devenind prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai râvnit trofeu din fotbal, Cupa Campionilor Europeni (actuala UEFA Champions League), într-o finală disputată împotriva celor de la FC Barcelona.
Helmut Duckadam intra în Cartea Recordurilor după ce apăra patru lovituri de departajare consecutive, iar trofeul ajungea la București.
Pentru această uriașă performanță, clubul nostru le aduce un omagiu și le mulțumește acelor mari fotbaliști pentru contribuția extraordinară adusă la dezvoltarea fotbalului românesc!
, este postarea clubului finanțat de George Becali.

Doru

Doru

About Author

Sunt Doru, un redactor web cu pasiune pentru fotbal, locuind în minunatul oraș București. Dragostea mea pentru acest sport depășește orice înțelegere, într-atât încât aș putea scrie un imn despre fiecare jucător din echipa locală. În fiecare dimineață, mă trezesc cu entuziasmul unei mutări neașteptate sau al unei victorii epice.

Iti va placea

Fotbal Intern

România vs. Belarus – victoria, singura opțiune acceptată !

  • mars 28, 2023
România – Belarus, al doilea meci din preliminariile pentru EURO 2024, care se joacă astăzi de la 21:45, pe Arena
Fotbal Intern

Sportul Studențesc – șanse de revenire ?

  • mars 30, 2023
,,Gașca Nebună”, cum este supranumită gruparea studenților este una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din țară. Înființat în