Fotbal International

Anglia, favorita finalei FIFA Women’s World Cup 2023 ?

În finala Cupei Mondiale de fotbal 2023 va înfrunta două țări duminică unde fotbalul feminin a făcut progrese enorme în ultimii ani. Dar în timp ce Spania se bazează în principal pe anumite cluburi-pionier, succesul Angliei se datorează unui proiect global, pe termen lung, între federație și campionat.

Anglia se află în finala Cupei Mondiale 2023, la doar un an după ce a câștigat Euro pe teren propriu. Aceasta în ciuda numeroaselor absențe cauza accidentărilor, a tensiunilor precompetiționale legate de bonusuri și a unui început de turneu care nu a fost neapărat convingător.

O realizare a unui proiect pe termen lung, care astăzi apare ca un model pentru alte națiuni care doresc să dezvolte fotbalul feminin.

Lansarea acestui „nou-val englez”, care visează să câștige prima Cupă Mondială duminică, datează din 2010. La acea vreme, Anglia eșua în finala Campionatului European 2009 în fața Germaniei ( o înfrângere cu 2 la 6).

,,Leoaicele” se întorceau așadar din Finlanda cu multe regrete… Jucătoarele trebuiau să alterneze între job-uri și meciuri de weekend… Contribuiseră însă fără să știe, la viitorul fotbalului feminin englez.

Federația engleză decide să valorifice această mare performanță pentru a-și restructura întreg campionatul local. Aceasta, într-un moment în care cele mai bune jucătoare engleze treceau Atlanticul pentru a juca în Statele Unite.

Un proiect impresionant !

A dispărut Divizia Națională a Women’s Premier League, apărând Women’s Super League (WSL). O ligă care pune bazele unei viitoare profesionalizări complete a diviziei de vârf a fotbalului feminin englez.

Astfel, FA punea bazele a cea ce șeful ei, Ian Watmore, declara că este „cea mai înaltă prioritate” a forului englez.

Watmore

Primul sezon începe în 2011, cu opt cluburi alese de federația din Anglia. WSL se crea după ,,sortarea” a șaisprezece proiecte depuse, pentru a le alege pe cele mai viabile în termen lung.

Șase ani mai târziu, WSL impune profesionalizarea cluburilor sale. Cere tuturor grupărilor să depună din nou cerere pentru a-și păstra licența. Însă cu obligația de a le oferi jucătorilor un contract de muncă de cel puțin 16 ore pe săptămână. O altă condiție a fost și înființarea de academii de fotbal feminin !

Seriozitate, dezvoltare și profesionalism !

Așa că din 2018-2019 începe primul sezon al WSL din Anglia, ca ligă 100% profesionistă. Pe termen mai lung: proiectul de a trece de la 8 la 14 cluburi. Plus, crearea unei a doua divizii semi-profesionale de 12 cluburi.

Treptat, cluburile exclusiv feminine iau nume mai cunoscute, cu baze mai puternice de suporteri și infrastructuri deja profesioniste. Brighton, West Ham, Man United și Tottenham ocupă locurile într-o ligă, care din sezonul 2019 -2020 crește la douăsprezece echipe.

Liderii fotbalului englez merg și mai departe și creează în 2017 un organism specializat în dezvoltarea disciplinei pentru femei. El funcționează cu patru direcții manageriale importante. Una care supraveghează performanțele feminine. Un departament al dezvoltării antrenorilor pentru fotbalul feminin. De asemenea, o latură a specializării arbitrajului feminin și un manager de marketing și vânzări pentru fotbalul feminin.

Din 2021, FA semnează un acord cu banca Barclays. Un contract de sponsorizare de 30 de milioane de lire sterline pentru următorii trei ani. Ajung și la un acord cu BBC și Sky pentru difuzare.

În același timp, FA a lansat Gameplan for Growth în 2017, un plan major pe trei ani, al cărui scop era dublarea numărului de cluburi feminine și dublarea numărului de suporteri.

Unde vedem finala FIFA Women’s World Cup 2023 ?

Scopul federației engleze a fost clar: „Să se creeze un sistem durabil și de succes de înaltă performanță pentru a se asigura că echipele Angliei concurează cu distincție pe scena mondială la toate categoriile de vârstă”.

Meciurile selecționatei feminine a Angliei atrag astăzi în medie 24.105 spectatori iar cele din campionatul WSL, 3.072.

Stadionul Accor din Sydney

Cifre impresionante dacă ținem cont ca la nivel global între 1921 și 1971, fotbalul feminin a fost interzis !

Toți acești factori, combinați cu triumful de anul trecut la un Euro care nu a avut niciodată atât de mulți suporteri în tribune (o medie de 18.554 de spectatori pe meci, inclusiv la finala Germania-Anglia disputată în fața a 87.192 de oameni) le permit astăzi englezoaicelor să joace o nouă finală, de data aceasta la Cupa Mondială.

Dintre cele 23 de jucătoare engleze care alcătuiesc lotul, 21 joacă în campionatul local. Lucy Bronze și Keira Walsh au plecat vara trecută pentru a se alătura lui FC Barcelona.

Stadionul Accor va găzdui finala Cupei Mondiale feminine 2023

Magadesport v-a mai vorbit despre Women’s World Cup 2023, aici: https://magadesport.ro/fifa-womens-world-cup-2023-intre-20-iulie-20-august-in-australia-si-noua-zeelanda/ și aici: https://magadesport.ro/grupa-h-singura-necunoscuta-din-optimile-cupei-mondiale-feminine-de-fotbal-din-australia-si-noua-zeelanda/ .

Finala acestei competiții, între Spania și Anglia este programată duminică, 20 august de la ora 13:00 (ora României), la Sydney. Se va putea viziona în direct pe TVR 1.

Anglia va întâlni duminică selecționata Spaniei, în finala Women’s World Cup 2023
Doru

Doru

About Author

Sunt Doru, un redactor web cu pasiune pentru fotbal, locuind în minunatul oraș București. Dragostea mea pentru acest sport depășește orice înțelegere, într-atât încât aș putea scrie un imn despre fiecare jucător din echipa locală. În fiecare dimineață, mă trezesc cu entuziasmul unei mutări neașteptate sau al unei victorii epice.

Iti va placea

Fotbal International

Televizor: Unde vedem mondialul din Qatar 2022 ?

  • novembre 9, 2022
Drepturile TV pentru meciurile de la CM 2022 au fost achiziționate de Televiziunea Română. Start La televizor vom avea pe
Fotbal International

Ce este nou la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar 2022 ?

  • novembre 13, 2022
Cupa Mondială FIFA 2022 va avea startul duminica viitoare. Deschiderea pe 20 noiembrie, vine la aproape 12 ani după ce