Informațiile despre fotbalul nord-coreean sunt evident, destul de puține. Două sunt motivele principale pentru lipsa acestora: în primul rând regimul politic care guvernează acest stat (cu cenzura impusă în toate domeniile, legate de tot ce ține de Republica Democrată Coreeană). În a doilea rând, performanțele reduse generate de fotbalul nord-coreean la competițiile unde a participat.
Coreea de Nord ,,are fotbal”, surprinzător, dar puține date despre acesta sunt publice. Cum ar fi de exemplu, câștigătoarea campionatului de fotbal intern.

FIFA a încercat ,,apropierea” prin sport a nord-coreenilor. Anul trecut, președintele forului mondial al fotbalului a avut o declarație surprinzătoare în acest sens.
„Am mers în Coreea de Nord în urmă câțiva ani, pentru a le propune să găzduiască Campionatul Mondial de Fotbal Feminin, alături de Coreea de Sud. Evident că nu am avut succes în a-i convinge” a declarat Gianni Infantino.

Despre Cupa Mondială feminină organizată până la urmă în Australia și Noua Zeelandă, Magadesport vă vorbea aici: https://magadesport.ro/?s=Cupa+Mondial%C4%83+feminin%C4%83 .
Această lipsă a informațiilor a generat de-a lungul timpului câteva mituri, care au alimentat lumea fotbalului și care au fost asimilate drept adevărate.

Un astfel de mit, spre exemplu, este cel care vorbește despre pedepsirea prin tortură a selecționatei naționale a Coreei de Nord, după participarea la Cupa Mondială organizată și câștigată de Anglia, în 1966.
1966 – Coreea de Nord – Italia 1 – 0 !
O minciună, spun cei de la https://www.youngpioneertours.com/ ! Devoalată fie și prin faptul că nord-coreenii au avut un mondial peste așteptări (poate, nu ale lor).

La acest turneu mondial, într-o grupă cu URSS, Italia și Chile, Coreea de Nord producea surpriza ocupării unui loc doi, care o califica în sferturile de finală, unde avea să fie eliminată de Portugalia cu 5 la 3 !

Rezultatele care i-au dus acolo pe nord coreeni ? Înfrângere cu URSS (0-3) și un 1 la 1 cu Chile !
Apoi, a venit una dintre cele mai mari ,,bombe” din istoria fotbalului mondial (chiar și pentru acel moment !).

Coreea de Nord – Italia 1 – 0, gol marcat de Pak Doo-ik ! Un meci desfășurat la 16 iulie 1966 pe Ayresome Park din Middlesbrough, în fața a peste 27 de mii de spectatori.

Interesant este faptul că selecționata Coreei de Nord conducea în minutul 25, cu … 3 la 0 și în sferturile cu portughezii ! Marcaseră în primul minut, apoi două goluri la ,,foc automat” (😊) în minutele 22 și 25 ! Până la pauză însă, celebrul Eusebio redusese diferența la numai un gol … După pauză tot el a adus Portugalia în avantaj; iar José Augusto a închis tabela, în fine, pentru un 5 la 3 spectaculos pentru portughezi …

Era pentru prima oară când fotbalul din Coreea de Nord participa la un mondial de fotbal. Aveau să o mai facă peste 44 de ani !

O altă variantă a fost cea a internării lor în lagăr ! Într-un documentar realizat în 2002 de BBC, 7 dintre jucătorii acelui mondial istoric pentru nord-coreeni, nu au confirmat nici această variantă. Motivele pot fi multiple: de la frică la îndoctrinare, de la mândrie la neadevăr …
2010: Onorabil cu Brazilia !
O altă ,,poveste” este cea conform căreia în Coreea de Nord s-a clamat câștigarea unei Cupe Mondiale. Anume, cea de la următoarea participare a lor la Cupa Mondială din 2010.

Este turneul de la care a rămas imaginea iconică a căpitanului Jong Tae-Se, plângând la intonarea imnului țării sale !

Nimic mai neadevărat, conform informațiilor de pe https://www.youngpioneertours.com/ ! Participanți la World Cup 2010 organizat în Africa de Sud, coreenii au fost mândri de riposta dată Braziliei (au pierdut onorabil, 1 la 2) și supărați de înfrângerea drastică în fața Portugaliei, 0 la 7.

Deja eliminați, pierdeau ultimul meci cu 3-0 în fața Coastei de Fildeș.
Nu a fost cel mai mare dintre succese, dar de aici în a-l ,,cosmetiza” și a anunța exact contrariul, este distanță mare.
Probabil ca acest mit să fi fost derivat din interpretări personale ale afișelor de propagandă nord coreene…

Ligile nord-coreene de fotbal !
Pe plan intern, fotbalul din Coreea de Nord este guvernat de Asociația de Fotbal din RPDC.
Cel mai înaltă ligă de fotbal din țară este DPR Korea League, urmată de DPR Korea League 2 și de una de amatori, DPR Korea League 3.
Din 2017, prima ligă a fost redenumită DPR Korea Premier Football League. Fotbalul din Coreea de Nord, la fel ca în perioada Blocului de Est european, nu are cluburi independente de fotbal.

Dintre cluburile care activează în prima ligă nord-coreeană spre exemplu, Amnokgang Sports Club fondat în 1947, este echipa ministerului Securității.

Un alt club important este April 25 Sports Club, echipa Ministerului Apărării. Este considerat cel mai important club din campionat.

Fondat în 2013, Hwaebul Sports Club este o altă echipă din prima ligă nord coreeană. Aparține de organizația de tineret a partidului unic nord-coreean.

Jebi Sports Club este gruparea forțelor aviației din Coreea de Nord.

Kigwancha Sports Club, un fel de … Rapid, este formația Ministerului care răspunde de căile ferate din Coreea de Nord.

De altfel, aproape toate ministerele din țară au cluburi de fotbal care activează în prima ligă.
Binențeles, denumirile prezentate sunt cele adaptate de web, pentru o înțelegere cât mai apropiată de numele original al cluburilor.

Han Kwang Song, o carieră întreruptă subit !
Unul dintre cei mai buni fotbaliști nord-coreeni, singurul marcator din această țară într-unul din campionatele importante ale Europei, este considerat Han Kwang Song.

„Un jucător promițător care a atras atenția lumii fotbalului european” era catalogat acesta în presa de propagandă din țara sa.
Cu 10 selecții pentru Coreea de Nord și un gol marcat, Han a jucat pentru Cagliari, Perugia și Juventus. Torinezii achitau în ianuarie 2020, 3,5 milioane de euro pentru transferul său.

Asta, pentru ca … 7 zile mai târziu să-l vândă cu 7 milioane de euro, la Al-Duhail din Qatar ! Și aici, Han era supus politicii guvernului nord-coreean: nu poate acorda interviuri și s-a susținut că cea mai mare parte a salariului său era trimisă guvernului…

În 2020, în timpul pandemiei de COVID, Coreea de Nord și-a ,,sigilat” granițele iar jucătorul care activa atunci la echipa din Qatar a … dispărut pur și simplu ! Se pare că sancțiunile ONU impuse Coreei de Nord pentru programele sale nucleare, i-au forțat pe qatarezi să-i rezilieze contractul.

Ultima informație despre el a fost că este ,,blocat” din cauza restricțiilor de circulație din pandemie într-o ambasadă a Coreei de Nord.
Locația acesteia însă, nu este cunoscută…
