Fotbal Intern

Emeric Jenei – un lord în tribune la Oradea !

De numele lui Emeric Alexandru Jenei se leagă performanța supremă a fotbalului românesc ! Primul și singurul trofeu la nivel european de echipă de club, Cupa Campionilor Europeni, precursor al UEFA Champions League, era câștigată în 1986 pentru prima dată de o echipă din România, performanță unică în toată Europa de Est ! Nume mari din acest spațiu nu reușiseră de-a lungul timpului cea ce a făcut Steaua București sub bagheta lui Jenei. Spartak și Dynamo Moscova, Kiev și Minsk (pentru că în anii 80 conglomeratul URSS îngloba toate aceste cluburi) Steaua Roșie și Partizan Belgrad, Sparta Praga, Baník Ostrava, Dynamo Dresda și Berlin, Dynamo Zagreb, Rába ETO Győr, ȚSKA Sofia, Ferencváros, Honvéd Budapesta, Legia și Polonia Varșovia ori Wisła Cracovia încercau să țină piept cluburilor de top din vestul Europei. Nici una însă, nu a reușit să o facă până în actul final al Cupei Campionilor Europeni, cea mai înaltă competiție intercluburi din fotbalul european !

Emeric Jenei s-a născut în județul Arad iar în 1955 la 18 ani, ajungea în lotul unei dintre cele mai vechi echipe de club din România: UTA Arad (Flamura Roșie Arad, între 1950 și 1957).

În 1957, la 20 de ani, a semnat cu CCA viitoarea Steaua București. A jucat aici până în 1969, când a plecat din România pentru a evolua în Turcia, la Kayserispor. Ajunsese la vârsta de 32 de ani, iar autoritățile comuniste din România aveau să permită câtorva jucători să evolueze în străinătate.

Kayserispor, stânga sus, al doilea jucător: Emeric Jenei !

Adunând între timp și 12 selecții la echipa națională a României, Emeric Jenei se retrăgea în 1971 din cariera de jucător, la 34 de ani, pentru a se dedica antrenoratului.

Reperele carierei sale de jucător nu sunt puține și nici nesemnificative: 275 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc din care 254 în tricoul roș-albaștrilor. 7 goluri marcate din postura de mijlocaș defensiv pentru CCA București. 3 titluri de campion național și 4 cupe ale României cu CCA. 30 de partide în prima ligă din Turcia și 4 goluri marcate. Locul 5 la Jocurile Olimpice de vară din Japonia 1964 cu echipa olimpică a României.

Cel mai titrat antrenor român: Emeric Jenei !

Ca antrenor, Emeric Jenei a continuat să se bucure de succes.

Revenit din Turcia, a fost numit antrenor secund la Steaua la începutul sezonului 1972–73. Un an mai târziu, a fost promovat antrenor principal. A terminat pe locul 5 în cea ce se numea atunci, Divizia A, actuala Superligă a României.

Primul său titlu de campion ca antrenor a venit în 1976. Este înlocuit apoi de fostul său coechipier de la CCA, Gheorghe Constantin – ,,Profesorul”.  Cucerise un titlu de vicecampion în 1977 și din nou, campion în 1978.

Jenei și ,,Profesorul” Constantin !

În 1978–79, Emeric Jenei a antrenat FC Bihor Oradea, dar echipa a terminat sezonul pe ultimul loc și ca urmare a fost demis.

În 1981, a preluat conducerea la CS Târgovişte, iar începutul sezonului 1982–83 l-a găsit antrenor al … Stelei, pentru o a doua perioadă.

După doi ani, în care nu a reușit să câștige campionatul, a fost din nou demis pentru a fi readus după patru luni. Era toamna târzie a anului 1984

Anii de glorie al fotbalului românesc – legați de numele lui Emeric Jenei !

De altfel, de câte ori era demis de la Steaua generalii din minister îl repartizau în provincie, de cele mai multe ori la Oradea.

Tot de acolo revenea cum spuneam, în toamna lui 1984 să cucerească Europa cu Steaua București. Nu vom zăbovi asupra acestei uriașe performanțe despre care s-au scris milioane de cuvinte…

Imediat după 7 mai 1986, a fost numit la echipa naţională. În 1989 a izbutit să califice prima reprezentativă, după două decenii, la un Campionat Mondial: Italia 1990 !

Emeric Jenei și-a continuat apoi cariera de antrenor la echipa naţională a Ungariei. Ulterior, iar la Steaua, Panionios, Parmalat Videoton, Universitatea Craiova şi din nou … la Steaua, în 1999. Anterior îndeplinise şi funcţiile de director tehnic al FRF şi de secretar de stat în MTS.

 „Am mai fost ofertat apoi numai din ţările arabe şi din China Dar am refuzat, pentru că nu m-aş putea adapta acolo. În ţară, am mai fost preşedinte şi director tehnic la Oradea... Și director tehnic la naţională, în timpul mandatului lui Bölöni« , spunea la un moment dat Emeric Jenei.

,,Doriți un autograf ?”

În acest an, antrenorul de legendă al României a împlinit 86 de ani !

Așa cum Magadesport vă relata ieri, aici: https://magadesport.ro/cupa-romaniei-un-duel-ca-pe-vremuri/ , la Oradea s-a disputat un meci din Cupa României, între echipa locală FC Bihor și FCSB.

Stadionul plin a ovaționat participarea în tribună a fostului mare jucător și antrenor Emeric Jenei. Cei 11 mii de spectatori prezenți, atâția câți au putut încape în stadionul orădean, au avut privilegiul de a-l omagia pe celebrul om de fotbal ! Un adevărat ,,lord” care a adus cele mai mari performanțe ale fotbalului românesc.

Iosif Vigu

Alături de Emeric Jenei a fost prezent și o altă fostă mare glorie a Stelei, Iosif Vigu. Fost căpitan al echipei din Ghencea în anii 60-70 ! Un alt orădean ,,de fier”, care a evoluat pe poziții defensive pentru Steaua București. În 313 partide jucate la roș-albaștrii a câștigat 3 titluri de campion și 5 Cupe ale României.

Fără să vrem ne revine în memorie, în lumina celor spuse mai sus, întâmplarea de acum câțiva ani de la Oradea. Atunci, ,,lordul Emeric Jenei” s-a ridicat pentru a saluta o ,,caricatură” de politician român… Un exponent al ,,noului val”, un penibil din toate punctele de vedere și în adevăratul sens al cuvântului, care l-a întrebat îngâmfat: ,,Doriți un autograf ?

O, tempora! O, mores

Doru

Doru

About Author

Sunt Doru, un redactor web cu pasiune pentru fotbal, locuind în minunatul oraș București. Dragostea mea pentru acest sport depășește orice înțelegere, într-atât încât aș putea scrie un imn despre fiecare jucător din echipa locală. În fiecare dimineață, mă trezesc cu entuziasmul unei mutări neașteptate sau al unei victorii epice.

Iti va placea

Fotbal Intern

România vs. Belarus – victoria, singura opțiune acceptată !

  • mars 28, 2023
România – Belarus, al doilea meci din preliminariile pentru EURO 2024, care se joacă astăzi de la 21:45, pe Arena
Fotbal Intern

Sportul Studențesc – șanse de revenire ?

  • mars 30, 2023
,,Gașca Nebună”, cum este supranumită gruparea studenților este una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din țară. Înființat în