Participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice rămâne o dilemă nerezolvată încă, stârnind valuri de polemici și proteste. Opoziția fermă a unor țări europene privind participarea sportivilor din Rusia și Belarus, din care cel mai vehement se manifestă evident, Ucraina dar și Polonia, vine în contradicție cu planurile CIO de a menține disciplina olimpică în afara politicii.
Jocurile Olimpice sau organismul lor de conducere, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) nu pot fi arbitri în disputele politice globale a declarat miercuri președintele organizației, germanul Thomas Bach, referindu-se la ideea de a permite sportivilor din Rusia și Belarus, la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
Despre aceste poziții ale organizatorilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, Magadesport v-a mai vorbit aici: https://magadesport.ro/news/jocurile-olimpice-de-la-paris-2024-pericol-de-boicot/ .
Poziția lui Thomas Bach reprezintă o susținere neașteptată a Rusiei. Ea ar putea întoarce lucrurile în favoarea acestora în raport cu federațiile internaționale. Acestea se opun participării rușilor și belarușilor la Jocurile Olimpice de la Paris.
La un forum politic din Essen, Germania, Bach a spus că Jocurile Olimpice ar trebui să rămână în afara politicii pentru a nu risca să-și piardă unitatea. De asemenea, a dat exemple de boicoturi din trecut, din anii 1970 și 1970.
Thomas Bach susține … Rusia sau spiritul olimpic ?
„Dacă politicul va decide cine poate participa la o competiţie, atunci sportul şi sportivii devin instrumente ale politicii. Atunci este imposibil ca sportul să-şi transfere puterile unificatoare.
Trebuie să fim neutri din punct de vedere politic, dar nu apolitici. Noi ştim bine că politica conduce lumea. Ştim bine că deciziile noastre au implicaţii politice şi trebuie să includem asta în gândirea noastră. Dar nu ar trebui să facem greşeala să ne erijăm în arbitri de dispute politice … Vom fi zdrobiţi de aceste puteri politice. Suntem într-o dilemă. Simţim, suferim şi înţelegem poporul ucrainean şi sportivii săi. Pe de altă parte aveam, ca organizaţie globală, o responsabilitate faţă de drepturile omului şi Carta Olimpică. Ambele nu permit o astfel de izolare totală a oamenilor cu un paşaport specific”, a subliniat Bach.
CIO a impus sancțiuni Rusiei și Belarusului după ce forțele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022. Astfel, sportivilor din ambele țări le este interzisă acum participarea la Jocurile Olimpice. Acum, conducerea CIO dorește să elimine posibilitatea unei reveniri la boicoturile din perioada Războiului Rece.
Jocurile Olimpice 2024 – se caută soluții …
În ianuarie, Organizația Olimpică Mondială a anunțat că sportivii din Rusia și Belarus care s-au calificat la Jocurile Olimpice prin turneele asiatice și ar putea fi acceptați totuși la Olimpiada de la Paris dacă vor concura sub steaguri neutre, fără însemne naționale de tipul drapelelor, marcajelor, emblemelor, imnurilor.
Între timp, în timp ce unele federații internaționale au permis revenirea sportivilor ruși și belaruși în competiții, dar există și o opoziție semnificativă față de planurile CIO, evident cea mai puternică din partea Ucrainei care dorește o „izolare completă a rușilor”.
Zeci de manifestanți, inclusiv refugiați ucraineni, s-au adunat chiar înaintea discursului lui Thomas Bach în fața sălii unde a avut loc forumul pentru a-și exprima opoziția față de participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris.