Premier League

Luton Town – ,,pălărierii nebuni” din Premier League !

,,Pălărierul nebun” din ,,Alice în Țara Minunilor” a fugit din cartea lui Lewis Carroll ! ,,Pălărierii” nebuni din Luton vor evolua din sezonul viitor în prima ligă engleză ! După 30 de ani, Luton Town este din nou în Premier League !

Luton Town FC își are fieful în orășelul care dă și numele echipei, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de Londra. Echipa a luat naștere în aprilie 1885 prin fuziunea celor două cluburi majore ale orașului, „Luton Town Wanderers” și „Excelsior”.

Luton a fost primul club din sudul Angliei care a devenit profesionist.

Nick-name-ul clubului este „The Hatters” (,,pălărierii”), cu referire la un simbol al orașului, fabricarea de pălării, o industrie dezvoltată în Luton încă din secolul al XVII-lea.

Ajunge pentru prima dată în prima ligă engleză în 1955, pentru ca în 1959 să ajungă în finala FA Cup.

Retrogradează progresiv până în liga a patra în anii 60 și revine în anii 80, când în sezonul 1986-87 termină pe locul 7, cea mai bună clasare din istorie.

Cea mai mare realizare a clubului însă, vine la 24 aprilie 1988, când Luton Town câștigă FA Cup !

Au ajuns în posesia trofeului după ce au învins Arsenal cu 3–2.

Din păcate, pentru sezonul următor echipele engleze au fost excluse din cupele europene în urma tragediei de pe stadionul Heysel, la meciul dintre Liverpool și Juventus, din 1985.

Astfel, Luton Town nu a putut juca la acel moment în Cupa Cupelor, așa cum o îndreptățea câștigarea Cupei Angliei.

Declinul anilor 90 și ,,renașterea” lui Luton Town !

În 1992, a început un declin accentuat al echipei, care a retrogradat din nou succesiv, până a ajuns la nivelul ligii a cincea, în anul 2009.

Foarte aproape de promovarea în Premier League, Luton Town a ratat această performanță după ce a fost învinsă în semifinalele play-off-ului de Huddersfield Town, în sezonul 2021-2022.

Sezonul tocmai încheiat însă, Luton și-a văzut visul cu ochii ! Terminând sezonul pe locul 3 a ajuns din nou în play-off. A trecut de Sunderland în semifinale, cu 3–2 la general, obținând calificarea la barajul de promovare.

Aici a întâlnit pe Coventry City. Cu 85.711 de spectatori în tribune, Luton a deschis scorul în minutul 23, prin Jordan Clark. Coventry a reușit egalarea prin Gustavo Hamer, iar scorul a rămas la fel până la finalul celor două reprize de prelungiri, Luton având un gol anulat în minutul 117.

Au urmat loviturile de departajare, executate perfect de ambele echipe. Presiunea uriașă l-a făcut însă până la urmă pe Fankaty Dabo de la Coventry să rateze și Luton a câștigat.

A fost un meci teribil, în timpul căruia Luton și-a pierdut căpitanul, Tom Lockyear prăbușindu-se pe gazon, la nici un sfert de oră de la primul fluier al partidei.

Tom Lockyear

,,Este Ok, dar va rămâne în spital pentru moment. Face o mulţime de teste şi controale şi are alături de el cel mai buni oameni“, urma să declare antrenorul lui Luton Town, Rob Edwards.

Primul pas: refacerea stadionului din Luton

După 30 de ani, Luton va evolua în sezonul 2023/24, din nou, pe prima scenă a fotbalului englez. Clubul se alătură echipelor Burnley și Sheffield United care au obținut de asemenea, promovarea în Premier League.

O primă problemă pe care cei din Luton vor trebui să o rezolve, este cea a modernizării stadionului. Vor fi necesari 10 milioane de euro pentru investiție.

Banii însă nu vor fi o problemă, clubul primind aproximativ 200 de milioane de euro pentru accederea în Premier League.

Kenilworth Road, arena unde evoluează Luton Town este cel mai mic stadion al unei echipe din Premier League. Are în acest moment 10.300 de locuri.

Neîndeplinind criteriile standard pentru Premier League, stadionul construit în mijlocul unui cartier de case în anul 1905, are câteva caracteristici unice.

Accesul se face terasele unor case înainte de ajunge în tribună. Are o instalație de nocturnă depășită, nu are zonă dedicată pentru reprezentanții media.

Luton Town și fotbalul românesc

Cum spuneam Luton Town nu a apucat să joace vreodată în cupele europene. Prin urmare nu avea cum să întâlnească vreo reprezentantă a fotbalului din România în aceste condiții.

Cu toate acestea, Luton Town s-a întâlnit în istoria sa cu fotbalul românesc.

În luna mai a anului 1956, clubul englez vine în turneu pe continent și ajunge în România. Pe 20 mai joacă un prim meci amical contra lui Dinamo București, pe care o învinge cu 2 la 1.

Apoi la 23 mai 1956, CCA, viitoarea Steaua București, îi ,,zdrobește” pe stadionul 23 august, actuala Arenă Națională, cu 5 la 1.

În toamnă, chiar pe Kenilworth Road, Luton pierde din nou în fața românilor, cu 3 la 4.

Echipele de atunci ?

CCA București: Costică Toma  – Francisc Zavoda, Rădulescu, Vasile Dumitrescu – Ștefan Onisie, Tiberiu Bone – Gheorghe Cacoveanu, Gheorghe Constantin (Iosif Bükössy), Ion Alexandrescu, Vasile Zavoda, Nicolae Tătaru.

Luton Town: Streton – Jones, Kelly, Aherne – Pemberton, Shanks – Cullen (Davies), Turner (Cullen), Pearce, Groves, Adam.

Doru

Doru

About Author

Sunt Doru, un redactor web cu pasiune pentru fotbal, locuind în minunatul oraș București. Dragostea mea pentru acest sport depășește orice înțelegere, într-atât încât aș putea scrie un imn despre fiecare jucător din echipa locală. În fiecare dimineață, mă trezesc cu entuziasmul unei mutări neașteptate sau al unei victorii epice.

Iti va placea

Premier League

Bursa transferurilor din Premier League

  • janvier 4, 2023
În prima ligă engleză, imediat după sfârșitul World Cup Qatar 2022, lucrurile s-au pus în mișcare. Bursa transferurilor anunță mutări
Premier League

Chelsea Londra l-a transferat pe starul portughez Joao Felix !

  • janvier 10, 2023
Chelsea a învins Manchester United și Arsenal în bătălia pentru transferul iernii! Joao Felix părăsește Atlético Madrid și ajunge pe