Fotbal International

Pelé, regele fotbalului !

Cu siguranță lumea fotbalului este mai săracă din 29 decembrie 2022. Este ziua în care a fost anunțat decesul marelui brazilian Pelé. Regele !

Regele fotbalului, Edson Arantes do Nascimento, cunoscut sub numele de Pelé, este considerat unul dintre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor, chiar  „cel mai mare” conform FIFA.

A fost printre cele mai de succes și populare personalități sportive ale secolului al XX-lea.

În 1999, a fost numit Atletul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional și a fost inclus în Lista Time a celor mai importanți 100 de oameni ai secolului XX.

În 2000, Pelé a fost votat Jucătorul Mondial al Secolului de către Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS) și a fost unul dintre cei doi câștigători în comun a Jucătorul Secolului FIFA. Cele 1.279 de goluri ale sale în 1.363 de meciuri, care includ amicale, sunt recunoscute drept record mondial Guinness.

Regele fotbalului, Pelé a început să joace pentru Santos la vârsta de 15 ani și pentru echipa națională a Braziliei la 16 ani.

În timpul carierei sale internaționale, a câștigat trei Cupe Mondiale FIFA: 1958, 1962 și 1970.

A fost supranumit O Rei (Regele fotbalului) în urma turneului din 1958.

Este cel mai bun marcator al Braziliei, cu 77 de goluri în 92 de meciuri.

Regele fotbalului la Santos

La nivel de club, el este cel mai bun marcator al lui Santos din toate timpurile. Are 643 de goluri în 659 de jocuri.

Într-o epocă de aur pentru Santos, el a condus clubul la Copa Libertadores din 1962 și 1963. Totodată, la Cupa Intercontinentală din 1962 și 1963.

Creditat pentru expresia „The Beautiful Game”, „jocul electrizant și înclinația spre goluri spectaculoase” a lui Pelé l-au făcut o vedetă în întreaga lume. Echipele sale au făcut turnee internaționale pentru a profita din plin de popularitatea sa.

În timpul cât a fost jucător, Pelé a fost pentru o perioadă cel mai bine plătit sportiv din lume.

De când s-a retras în 1977, Pelé a fost un ambasador mondial al fotbalului.

În 2010, a fost numit președinte de onoare al New York Cosmos.

Având o medie de aproape un gol per joc de-a lungul carierei sale, Pelé a fost priceput să lovească mingea cu oricare picior, în plus să anticipeze mișcările adversarilor pe teren.

Regele fotbalului … în poartă !

Deși era predominant atacant, era un jucător polivalent, putând evolua pe absolut orice post ! Ați citit bine ! Regele fotbalului a fost și un portar excelent, pentru echipa Santos în patru meciuri ! A primit un singur gol, în primul meci.

Pe 4 noiembrie 1959 în meciul dintre Santos și Commercial, în minutul 64 portarul Lara s-a accidentat și nu a mai putut continua meciul. A fost înlocuit de Pelé, care avea 19 ani la acea vreme. Apoi în diferite circumstanțe a mai intrat în poartă pentru Santos în 1964, 1969 și 1973.

În Brazilia, regele fotbalului este salutat ca un erou național pentru realizările sale în fotbal. De asemenea, pentru sprijinul său deschis pentru politicile care îmbunătățesc condițiile sociale ale celor săraci.

De-a lungul carierei și la retragere, Pelé a primit mai multe premii individuale și de echipă pentru performanța sa în teren, realizările recordului și moștenirea în sport.

Regele fotbalului, Maradona și … România !

La Cupa Mondială din 1970, Brazilia a învins România în grupa 3, așa numita ,,grupa morții” (Brazilia, Anglia, Cehoslovacia și România) de la Guadalajara, cu 3-2.

Pelé a marcat atunci două goluri …

Așadar, după ce în 2020 lumea l-a pierdut pe Maradona, acum Pelé trece în neființă și amintire !

Cu siguranță nimeni nu îi va uita vreodată pe acești titani, iar paralele între ei sunt de prisos: este ca și cum ai face o comparație între frumusețea soarelui și cea a lunii !

Doru

Doru

About Author

Sunt Doru, un redactor web cu pasiune pentru fotbal, locuind în minunatul oraș București. Dragostea mea pentru acest sport depășește orice înțelegere, într-atât încât aș putea scrie un imn despre fiecare jucător din echipa locală. În fiecare dimineață, mă trezesc cu entuziasmul unei mutări neașteptate sau al unei victorii epice.

Iti va placea

Fotbal International

Televizor: Unde vedem mondialul din Qatar 2022 ?

  • novembre 9, 2022
Drepturile TV pentru meciurile de la CM 2022 au fost achiziționate de Televiziunea Română. Start La televizor vom avea pe
Fotbal International

Ce este nou la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar 2022 ?

  • novembre 13, 2022
Cupa Mondială FIFA 2022 va avea startul duminica viitoare. Deschiderea pe 20 noiembrie, vine la aproape 12 ani după ce