Conflictul dintre CSA Steaua București și FCSB (fosta Steaua București) este unul de natură juridică și de proprietate asupra numelui și istoriei clubului.
Steaua – cel mai mare nume al fotbalului românesc.
În 2017, după o serie de dispute legale, CSA Steaua București a fost înregistrată la Ministerul Justiției ca succesoare legală a clubului Steaua București, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din această poziție.
În același timp, clubul FCSB, deținut de Gigi Becali, a păstrat brandul și palmaresul clubului Steaua București, dar nu a mai putut folosi denumirea ,,Steaua » și a trebuit să-și schimbe numele în FCSB.
Disputa între cele două entități a continuat și în anii următori, în special în ceea ce privește utilizarea culorilor și a emblemei clubului, precum și în ceea ce privește accesul la baza sportivă a clubului.
În prezent, cele două cluburi continuă să evolueze separat, cu CSA Steaua București care evoluează în ligile inferioare ale fotbalului românesc, iar FCSB jucând în Liga 1, prima divizie a fotbalului românesc.
Firma eAD care deține drepturile TV în Liga 1, prin directorul Orlando Nicoară și-a precizat poziția în acest conflict într-o postare pe Facebook, care a fost preluată de presa de sport din România.
Conflictul dintre cele două entități afectează și telespectatorii
Directorul eAD spune că: „Doi «nebuni», nu clinici, se contrează pe marca Steaua în spațiul public. Din păcate, pentru noi, doar unul, Gigi Becali, o face pe banii lui, în timp ce al doilea. Colonelul Talpan, o face pe banii noștri, crezandu-se mai puternic decât președintele României. Deși are pregătire juridică, Talpan se comportă ca un analfabet funcțional în acest domeniu…AZI nu există nicio datorie pe care FCSB să o datoreze clubului CSA Steaua. Iar domnul Talpan știe asta foarte bine…CHIAR sunt bani publici băgați în stadionul din Ghencea. Iar legea e lege, așa cum îi place domnului Talpan să invoce.
Nicoară mai arătat: „Nu Răzvan Burleanu îi interzice promovarea clubului CSA Steaua. Legea, deoarece e un club de drept public.
E cel puțin ciudat că un colonel de la departamentul juridic decide cu cine si dacă se poate asocia clubul… Într-o declarație cât se poate de publică, care e chiar amenințatoare. Nu șeful clubului, nu responsabilii din minister, nu ministru.
Ca privat, trebuie sa fii nebun să încerci orice asociere cu clubul armatei câtă vreme colonelul Talpan se va afla acolo.
Cu o astfel de mentalitate, care, repet, nu vine de la șeful clubului sau de la minister, ci de la un angajat căruia i s-a urcat puterea rău de tot la cap, CSA Steaua va ramane in Liga 2 pana cand se va schimba legea. Sau până când colonelul Talpan nu va mai fi in club. Domnul Talpan vrea să comande la club pe banii privaților care vin ca «sponsori»”.
Becali – merite incontestabile în meținerea brand-ului, în opinia directorului eAD
Postarea se încheie cu scurte referiri la patronul FCSB, George Becali.
„Două vorbe despre Gigi Becali: El va ramane in istorie ca cel care a salvat brandul Steaua, în fotbal, cel atât de drag domnului Talpan. Gigi Becali și-a riscat banii, s-a împrumutat, a riscat banii familiei pentru a plati datoriile, salariile, cheltuielile clubului. Numai un «nebun» poate face asta. Și pentru acest lucru merită respectat.
Nu știm dacă Steaua mai exista azi, ca brand, daca nu era Becali. Poate venea altcineva, poate nu…Realitatea e ca Gigi Becali a băgat banii care au ținut in viată acest club de fotbal.
A facut performantă, a cumparat jucatori, a plătit sume foarte mari altor cluburi. A întors in fotbalul din România banii câstigați prin vânzarea jucătorilor. Și pentru asta trebuie din nou respectat. Atentie, nu iubit, plăcut, ci respectat”.
Și acesta este un motiv pentru care nu mai existăm în Europa la nivel de club sau de echipă națională !
Magadesport opinează că acest conflict care a divizat suflarea fotbalistică a iubitorilor acestui sport din țara noastră, a afectat nu numai imaginea clubului ci întreaga activitate. Și mai ales performanța fotbalului din România.
Un brand de țară uriaș, poate cel mai mare al nostru a fost aproape distrus, în mod intenționat sau nu … Numele Steaua București este și în prezent în pericol să i-a calea altor nume de prestigiu ale fotbalului românesc, care azi nu mai (sau aproape) … NU MAI EXISTĂ.
Printre ele: Sportul Studențesc, Progresul, Corvinul, ASA Târgu Mureș, Politehnica Timișoara (divizată și ea). De semenea, la Craiova nu se știe sigur câte…Universități sunt, Rapid București în Liga 1 și … alte Rapid-uri în ligi inferioare, Dinamo București, Chimia Rm. Vâlcea… Apoi echipele din Focșani, Vaslui, Brăila, Oradea… Și lista poate continua…
Nici una dintre ele nu are însă anvergura și prestigiul l-a care s-a ridicat în Europa, Steaua București. Lucrurile au mers mult prea departe și aproape că nu mai contează cine are dreptate …
Cum am notat mai sus situația afectează întreaga performanță a fotbalului românesc, începând cu grupele de copii și terminând cu echipa națională.
De la o vreme, fotbalul românesc se joacă mai mult la tribunal, decât pe teren …