Euro 2024

România: un egal … inexplicabil !

Aseară la Lucerna, România a remizat, 2 la 2, cu reprezentativa Elveției. Dacă am rezuma doar la această propoziție partida de aseară, ar trebui să ne declarăm mulțumiți. Însă pe terenul elvețian, a fost mult mai mult decât atât … Și din păcate…inexplicabil !

România a fost ,,pisată de elvețieni din primele minute. Nimic mai previzibil ! Așa cum Magadesport vă informa aici: https://magadesport.ro/elevetia-romania-in-aceasta-seara-de-la-ora-2145/ , elvețienii, dincolo de formația incomodă, ,,țepoasădacă vreți, din totdeauna, trec în această perioadă printr-o formă de zile mari.

Beneficiază și de aportul unor jucători ca Xhaka, Akanji, Shaqiri, Amdouni sau Seferovic care în contextul mondial actual fac din reprezentativa Elveției o forță … ,,multinaționalăde elită.

Dar aceasta este o discuție mult prea amplă de dezbătut în aceste rânduri, care ne-ar plimba pe tot globul, trecând prin ,,legea Bosman”, globalizare, ,,naționala” Franței, fostele imperii coloniale și alte subiecte, care luate fie și individual, ar genera polemici interminabile.

Revenind la selecționata elvețiană, era de așteptat ca România să nu facă față ,,mașinărieiantrenate de … Murat Yakin, iată… (ca să fie foarte clar, antrenorul elvețian este născut al Bassel, Elveția, în 1974 !)

,,Cineva” a ,,schimbat partidainexplicabil, din minutul 70 ! !

Cea ce spuneam la început că este cu adevărat inexplicabil, începe cam prin minutul 77.

Până atunci, dincolo de cele două goluri venite mai mult decât firesc, selecționata Elveției ratase alte ocazii uriașe, cu ușurința cu care o fac jucătorii la un antrenament lejer.

Adică, mai ,,un șut intenționat în adversar”, mai ,,o bară cu poarta goală, mai o ,,caterincă”, râsete, chicoteli, îmbrânceli, chestiuni pe care cei care au practicat fotbalul organizat sunt obișnuiți să le facă la un antrenament de rutină.

Așa a ratat Elveția ocazii imense, cu lejeritatea unor ,,senioricare au prins în mijloc (,,măgăruș”) un ,,junior”… Și nimeni din tabăra lor nu părea supărat. În fond, era 2 -0…

România era ,,prinsă la mijloc”…

Singurii presați, umiliți, nervoși eram noi românii, din teren, din tribune, din fața televizoarelor, conștienți însă că scorul este chiar… nedrept… Pentru elvețieni !

Dacă partida s-ar fi desfășurat în mod normal, prin minutul 77 de care vorbim, dar și după, scorul trebuia să fie … cam de la 4-0 în sus !

Prin urmare, ajunși în acest moment al meciului, Elveția ratează cum spuneam inexplicabil, o dublă ocazie de gol, ratare pe care indiferent cât de relaxat ai fi, sau de obosit, nu ai voie să o faci la un asemenea nivel.

,,Alunecare de manual !”

Apoi, în minutul 80 un alt eveniment inexplicabil: Manea intervine prin alunecare și îi ,,suflămingea lui Steffen, cam la 9 metri în fața lui Moldovan, ușor stânga. Poziție de gol clar ! România se afla, firesc de altfel, în fața unui iminent … 0 la 3 !

Numai că intervenția lui Manea a fost la fel de ,,curatăca o ,,dantură dintr-o reclamă la pasta de dinți(nu vom fi malițioși spunând că și execuția ceferistului, a fost inexplicabilă 😊) !

Aici intervine prima situație pe care Magadesport nu și-o poate explica: cu zeci de ani în fotbal, după câteva reluări edificatoare, cadre de prim-plan foarte clare, cei doi comentatori ai postului au afirmat minute bune că este ,,un penalty (Orsato indicase punctul cu var din prima…) corect acordat” !

Aici nu vorbim de ,,fante de lumină”, ,,poziții nefirești”, ,,schimbarea direcției mingii (care a fost și ea evidentă) sau alte subtilități pe care arbitrii sunt antrenați să le vadă.

Pe ecranul mare și transmisia HD se vede clar, în prim plan, cum Cristi Manea face o alunecare pe care, dacă manualul de fotbal nu este ilustrat, aceasta ar fi fotografia care ar trebui să se pună, explicativ !

Orice ,,dătător cu părerea(cum de altfel este și Magadesport) putea observa că atacul a fost la minge. Chirurgical dacă vreți ! Cum să ,,nu vezicu atâtea partide urmărite, comentate, analizate, în spate ?!

Noroc că partida era supravegheată VAR ! Astfel s-a revenit asupra deciziei și scorul a rămas: Elveția România2 la 0.

În fine, acesta a fost un prim semn cum spuneam și cu riscul repetiției deranjante, vom continua să numim, inexplicabil !

Spectaculos ca pe … XBOX sau ,,curtea școlii” !

Golul din minutul 88 al partidei, marcat de eroul meciului pentru noi, Mihăilă, a fost după o fază cum nu am mai văzut de pe vremea lui Hagi și Ilie Dumitrescu !

Centrare perfecta a lui Moruțan și reluare cu latul, direct în poartă, fără preluare, din viteză… Gol România ! Un gol pe care cei care am jucat prin curtea școlii, l-am mai văzut… Și nu odată !

A fost o execuție dacă nu inexplicabilă, în orice caz excepțională !

La momentul respectiv, bucuria a fost moderată… ,,În sfârșit, golul de onoare”, ,,nu ne-am făcut de râs”, ,,am scăpat ieftin și chiar…onorabil, până la urmă…și cine știe ce alte sintagme au mai trecut prin mintea noastră ca suporteri sau chiar celor de la fața locului, în teren sau pe bancă…

Două minute mai târziu se întâmplă un fapt pe care unii poate l-ar cataloga hilar iar alții l-ar nega. Noi ne vom încăpățâna să-l numim… inexplicabil !

O pasă … involuntară 😊

În minutele de prelungire ale partiei (2-1 pentru Elveția, reamintim !) după un meci sufocant de-a dreptul pentru România, Stanciu trimite o ,,lumânarecătre centrul terenului, lateral stânga.

Atenție: criticatul Pușcaș începe cursa ,,de urmărire” a balonului… De fapt, a fost o plecare la ,,alibi… După ce a urmărit traiectoria înaltă a balonului, Pușcaș a țâșnit în față, fără să creadă ca va ajunge balonul… Sau să intenționeze măcar să-l ajungă !

În realitate, acțiunea atacantului nostru nu avea nici o intenție clară de atac Nu mai vorbim de o strategie: pur și simplu a luat-o la fugă înainte, ne mai urmărind mingea, cum spuneam, ,,la alibi(Iordănescu: ,,Pușcaș a luptat…”) !

Minge care inexplicabil, i-a căzut în cap ! Puteți crede așa ceva !? Dacă nu, urmăriți faza… Veți vedea chiar și fracțiunea de secundă în care atacantul este chiar surprins de lovitură !

Numai că din capul lui Pușcaș, mingea a ajuns la Moruțan… Acesta nu a stat mult pe gânduri și l-a deschis din nou pe Mihăilă, care într-adevăr, are o viteză formidabilă ! Execuția acestuia din urmă a fost din nou perfecta, lucru care a dus la un 2 la 2 înghețând tribunele stadionului, banca elvețiană… În primele momente și banca noastră, pe noi de acasă, casele de pariuri și cine știe pe mai cine !

Nimeni în afara lui Moruțan și Mihăilă, nu înțelegea ce s-a întâmplat ! Era 2-2 … pentru România !!

Și dacă mai puteți rezista, nu se termină aici !

Ce-ar fi fost dacă…?

În explozia de bucurie perfect … explicabilă, Mihăilă sare gardul reclamelor și … se accidentează ! Se pare că va fi indisponibil o perioadă…

Iar cireașa de pe tort, de asemenea inexplicabilă, vine după ce cronometrul depășise cele 6 minute de prelungire indicate.

În acest minut ,,peste”, elvețienii au o monumentală ocazie prin care puteau totuși câștiga meciul cu România! Ce-ar fi însemnat pentru noi !? Mingea lor a lovit transversala !

Nu sunteți într-o reclama enervantă de shopping TV, dar ASTA NU E TOT !

România putea da lovitura la ultima fază a meciului de la Lucerna !

După bara elvețienilor, tricolorii au plecat vijelios pe contraatac… Pușcaș driblează ,,a la Ronaldinho” (inexplicabil !) doi elvețieni, scapă spre poarta helvetă însoțit de mai bine plasatul Cicâldău, căruia îi pasează urmând să-l lase singur spre poarta lui Sommer, pentru un 3 la 2 nemeritat, poate… Deși pe valul din ultimele minute, perfect plauzibil pentru România !!

Numai că Cicâldău este faultat de același Steffen, care merita roșu ! Măcar pentru cinism, nesportivitate și … oftică.

Acoperit de regulament, Orsato i-a arătat doar galben, ,,da… nu mai ne luam din asta”…

Meciul s-a încheiat Elveția – România 2 la 2, dar întrebarea este dacă putem explica … inexplicabilul…

Nu știu de ce, această seară ne-a adus aminte de un alt meci dintr-o seară de toamnă… Se juca cu ,,calificarea pe masa, noi am fost formidabili, doar un ,,urs” ne putea opri… ce departe !

Poate din cauza scorului: și atunci, până la urmă, a fost tot 2 la 2…

Doru

Doru

About Author

Sunt Doru, un redactor web cu pasiune pentru fotbal, locuind în minunatul oraș București. Dragostea mea pentru acest sport depășește orice înțelegere, într-atât încât aș putea scrie un imn despre fiecare jucător din echipa locală. În fiecare dimineață, mă trezesc cu entuziasmul unei mutări neașteptate sau al unei victorii epice.

Iti va placea

Euro 2024 Fotbal International

România începe jocurile din calificările pentru EURO 2024 !

  • mars 20, 2023
Totodată, Federația Română de Fotbal a prezentat noul echipament al echipei naționale pentru această campanie de calificare. Cele trei variante
Euro 2024

EURO 2024 – jucători noi în naționalele importante ale Europei !

  • mars 23, 2023
Mulți jucători pot debuta pe scena internațională în această săptămână, în jocurile contând pentru calificările la EURO 2024. Echipele naționale