Liga Superioară Europeană este din nou pe cale să revină în prim-plan ! De data aceasta, cu un nume nou și un format revizuit. După eșecul proiectului original din 2021, European Super League a revenit sub denumirea „Unify League”. Organizatorii, A22 Sports Management, au prezentat deja planul lor conducerilor UEFA și FIFA. Aceasta, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că formarea unei noi ligi este posibilă din punct de vedere legal.
„Unify League” este ,,varianta 2.0” a European Super League, un proiect despre care Magadesport v-a mai vorbit aici: https://magadesport.ro/uefa-champions-league-vs-european-super-league/ .
A22 Sports Management, o companie de management sportiv și marketing care se concentrează pe gestionarea carierei sportivilor și pe dezvoltarea strategiilor de branding și sponsorizare, sunt inițiatorii acestui nou proiect.
El va include 96 de echipe europene care se vor întrece în patru divizii: Star, Gold, Blue și Union. Acest format nou adaugă 32 de echipe și o ligă suplimentară față de propunerea inițială.
- Ligiile Star și Gold (primele două divizii) vor include câte 16 echipe fiecare. Împărțite în două grupe de câte 8 echipe.
- Ligiile Blue și Union (cele două divizii inferioare) vor avea câte 32 de echipe. Împărțite în patru grupe de câte 8 echipe.
În faza ligii, fiecare echipă va juca împotriva celorlalte echipe din grupa sa. Vor fi 7 meciuri ,,acasă” și 7 în deplasare.
Primele 4 echipe din ligile Star și Gold și primele 2 echipe din ligile Blue și Union vor ajunge în fazele eliminatorii.
Rămâne de văzut cum vor primi acest proiect suporterii echipelor europene, în special cei din Estul continentului. Dar nu numai !
Proiectul din 2021 a fost întâmpinat cu proteste vehemente, considerându-se că avantajează marile cluburi din vestul Europei. Cea ce nu este deloc departe de adevăr !
Și acest nou format permite, spre exemplu, posibilitatea ca 10 echipe din Premier League să participe la competiție în fiecare sezon !
Spre deosebire însă de propunerea din 2021, care acorda imunitate echipelor fondatoare față de retrogradare, noua „Unify League” va include un sistem de promovare și retrogradare.
Calificarea va depinde de performanțele echipelor în ligile lor naționale, asigurându-se astfel că competiția rămâne deschisă și competitivă.
News: ,,Women’s Unify League” !
A22, organizatorii „Unify League”, au propus și o competiție dedicată femeilor ! Aceasta va urma același format, dar cu doar două divizii: Star și Gold.
Aceasta va implica 32 de echipe, împărțite în două grupe de câte 8 echipe.
Pentru a atrage fanii, „Unify League” va transmite toate meciurile gratuit pe o platformă numită Unified, cu reclame incluse.
Faza ligii va începe în septembrie și va dura până în aprilie. Unele surse care sugerează ca data de început ar fi septembrie 2026.
,,Proiectul granzilor” !
Totuși, A22 se confruntă cu mai multe provocări înainte ca proiectul „Unify League” să poată fi demarat.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că înființarea unei noi ligi este posibilă din punct de vedere legal. Propunerea necesită însă aprobarea mai multor organisme de conducere din fotbalul european. De asemenea, unele țări ar putea impune alte bariere legale.
Ideea unei Superligi Europene a fost inițiată și susținută, cum spuneam și în toamna anului trecut, de mari cluburi europene.
Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Juventus Torino, AC Milan, Arsenal, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea şi Tottenham au fost inițial, susținătorii acestui proiect.
El a revenit în actualitatea fotbalului european mai ales după criticile la adresa noului format al UEFA Champions League ! Modificări despre care Magadesport vă vorbea de asemenea, aici: https://magadesport.ro/uefa-champions-league-modificari-in-competitiile-masculine-si-feminine/.
Nume importante din fenomen, cum ar fi președintele de la Real Madrid – Florentino Perez, sunt printre contestatarii formatului ediției în curs, din Liga Campionilor.